lauantai 20. kesäkuuta 2015

Juhannuksen marenkiunelma

Kodin kuvalehdestä löysin tämän ihanan marenkikakun ohjeen ja päätin testata tämän reseptin tekemällä siitä meidän juhannuskakun. Alkuperäiseen reseptiin lisäsin tuoreet mansikat, muuten resepti on suoraan Kodin kuvalehdestä. Limecurd antoi todella raikkaan säväyksen mascarponevaahdon joukkoon!



marenkipohjat:
8 munanvalkuaista
5 dl sokeria
4 rkl maissijauhoja (Maizena)
1 tl viinietikkaa
pinkkiä pastaväriä

täyte:
4 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa
2-3 rkl lime curdia
2-3 rkl sokeria
500 g tuoreita mansikoita

Vaahdota valkuaisia noin puoli minuuttia. Lisää sokeria ohuena nauhana vaahtoon vatkaimen käydessä. Jatka vatkausta, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää ja pysyy hievahtamatta kulhossa, vaikka kääntäisit astian ylösalaisin. Siivilöi vaahtoon maissijauhot ja sekoita. Tiputtele sekaan viinietikka ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina viiteen yhtä suureen osaan. Käytä vaakaa apuna. Sävytä taikinat, jätä yksi valkoiseksi ja seuraavaksi vaaleimpaan tulee elintarvikeväriä vain ripaus ja tummimpaan eniten.
Piirrä leivinpapereille viisi 16-18 cm halkaisijaltaan olevaa ympyrää ja öljyä ne kevyesti rypsiöljyllä pullasudin avulla. Siten saat marengit helpommin irti. Levitä / pursota taikinat ympyröihin. Paista pohjia 60-70 minuuttia 120 asteessa. Jäähdytä pohjat hyvin.

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone ja lime curd. Lisää joukkoon kermavaahto. Mausta sokerilla. Kokoa kakku aloitamalla tummimmasta marenkipohjasta. Levitä kerrosten väliin masarponevaahtoa ja pilkottuja mansikoita. Lusikoi myös päälle vaahtoa ja loput mansikat.

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Tissikakku

Työkaverini valmistui seksuaalineuvojaksi ja heidän vuosikurssinsa halusi valmistujaisjuhlien kahvipöytään hieman tavallisesta poikkeavan kakun, enemmän aiheeseen sopivamman :)



Kakkua varten paistoin kaksi kääretorttupohjaa, joista muotoilin kakun. Vartaloa varten hyydytin kakun suorakaiteen muotoiseen vuokaan, jota muotoilin ennen koristelua sekä lisäksi kahdessa pyöreäpohjaisessa kulhossa tissit. Kakun välissä täytteenä limemousse ja tuoreet mansikat paloiteltuna. Päällä vaahtokarkin makuista kaulintamassaa, rintsikat sokerimassasta. Kaulintamassan alla ohut kerros sokerikreemiä. Kakku on mitoitettu noin 15 hengelle.

pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

kostutus:
sitruunalimpparia

täyte:
8 liivatelehteä
3 limeä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
4 dl vispikermaa
500 g tuoreita mansikoita

sokerikreemi:
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

kuorrutus + koristelu
1000 g vaahtokarkin makuista kaulintamassaa
250 g mustaa sokerimassaa
lakunauhaa


Valmista pohjat. Voit tehdä molemmat kääretorttupohjat yhtä aikaa ja paistaa ne kiertoilmauunissa kerralla. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkon varovaisesti käännellen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 6-8 minuuttia. Kumoa pohja välittömästi sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Pese kaksi limeä huolellisesti ja raasta niistä kuori. Notkista tuorejuusto ja lisää joukkoon kahden limen kuoriraaste ja kolmen limen mehu. Makeuta sokerilla. Vaahdota kerma. Liuota liivatelehdet noin 3 rkl kiehuvan kuumaan veteen. Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen. Kääntele joukkoon varovasti kermavaahto sekä lopuksi pilkotut mansikat.

Leikkaa pohjista kaksi suorakaiteen muotoista palaa (n. 20 x 30 cm) sekä käyttämäsi kulhojen pohjan kokoisia ympyröitä neljä kappaletta. Vuoraa kaksi samankokoista kulhoa kelmulla ja laita molempien pohjalle yksi pyöreä kakkupohjan palanen. Kostuta. Kaada täytettä kulhoon sopiva määrä ja paina toinen ympyrä pohjaksi päälle. Nosta kulhot jääkaappiin hyytymään. Laita suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle toinen isommista kakkupohjista ja kostuta. Kaada loppu täyte vuokaan ja nosta kansilevy päälle. Muista kostuttaa myös kansi. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään.

Kumoa hyytynyt suorakaiteen muotoinen kakku kakkupahvin päälle. Kumoa kulhoissa hyydytetyt tissit päälle ja muotoile vartalo leikkaamalla reunoilta hieman kakkua pois.

Valmista kreemi vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja sokerit keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi vielä vesi ja jatka vatkaamista vielä hetken. Levitä kreemiä tasaisesti koko kakun päälle.

Värjää kaulintamassa ihonvärisellä pastavärillä. Kaulitse massa ohueksi isoksi levyksi ja nosta levy varovaisesti kakun päälle. Tasoittele ja siisti reunat. Askartele kakun päälle rintaliivit mustasta sokerimassasta.

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Koristeita

8-vuotta täyttävän Tiia-tyttösen synttärikakkuihin tekemäni koristeet. Toivelistalla Littlest Pet Shop kissa sekä pöllöjä :)



Vadelma-valkosuklaamuffinit

Sadepäivän ratoksi ajattelin leipaista päiväkahville muffineita. Jääkaapiin oli jäänyt puutarhavadelmia sekä valkosuklaatakin löytyi kaapista, joten päätin päivittää hieman mustikkamuffinireseptiä vadelmaiseen suuntaan.


12 kpl

150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl kermaa tai maitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
75-80 g valkosuklaata
150 g puutarhavadelmia (24 kpl)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskeään ja lisää ne taikinan joukkoon vuorotellen kerman (tai maidon) kanssa. Lisää lopuksi rouhittu valkosuklaa varovasti käännellen joukkoon.

Laita paperiset muffinivuoat muffinipellille. Laita aluksi noin puoli ruokalusikkaa taikina vuoan pohjalle niin että pohja peittyy. Paina tämän jälkeen yksi vadelma jokaiseen vuokaan. Lisää taikinaa niin että vadelmat peittyvät ja laita toinen vadelma taikinan sekaan. Lusikoi loppu taikina vadelmien päälle niin että ne peittyvät. Näin valmiissa muffinissa on kaksi makeaa vadelmayllätystä sisällä. Paista 225 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Anna muffinien jäähtyä ja koristele halutessasi sulatetulla valkosuklaalla.

Mansikkakakku

Ammattiin valmistuneen kunniaksi ihana kesäinen ja perinteinen iso mansikkakakku!

pohja:
7 kananmunaa
2,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g sulatettua voita

kostutus:
2,5 dl sitruunalimpparia

täyte:
7,5 dl pakastemansikoita
200 g tuorejuustoa
4 dl vispikermaa
1 dl sokeria
10 liivatelehteä

koristelu:
3-4 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
tomusokeria
500 g mansikoita


Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja sulatettu voi vuorotellen osissa varovasti käännellen munasokerivaahdon joukkoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan (26 cm). Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla kunnes kakku on kypsä, noin 45-50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ennen kumoamista. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.

Valmista täyte: Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Soseuta mansikat sauvasekoittimella ja lisää joukkoon tuorejuusto. Mausta sokerilla. Vaahdota kerma ja lisää se mansikkatuorejuustoseoksen joukkoon. Kuumenna 2-3 rkl vettä kiehuvan kuumaksi ja liuota pehmenneet liivatteet veteen. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana mansikkamoussen joukkoon.

Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla. Laita kakkupohjan kansiosa vuoan pohjalle ja kostuta sitruunalimpparilla. Kaada puolet mansikkamousesta vuokaan pohjan päälle. Laita keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta. Kaada loput mansikkamoussesta vuokaan ja laita päälimmäiseksi kakkupohjan pohjaosa ja muista kostuttaa myös se. Käännä kelmut kakun päälle suojaksi ja nosta kakku hyytymään jääkaapiin vähintään neljäksi tunniksi.

Kumoa hyytynyt kakku kakkupaperin päälle tai suoraan kakkulautaselle. Vaahdota kerma. Itse lisään vaahdotettuun kermaan 1-2 rkl vaniljakreemijauhetta. Kreemijauhe jämäköittää kermaa, jolloin pursotuksista tulee kauniimmat. Lisäksi kreemijauhe antaa hieman makua kermaan. Tarvittaessa voit makeuttaa kermavaahtoa hieman tomusokerilla. Levitä kermavaahtoa ohuesti aluksi kakun päälle ja tämän jälkeen pursota reunat. Lopuksi koristele viipaloiduilla mansikoilla.

Mansikka-marenkikakku

Tämän ihanan mansikka-marenkikakun ohjeen bongasin toukokuun Kotivinkistä. Vaihdoin alkuperäisestä reseptistä täytteen itselleni maistuvampaan mascarponevaahtoon, mutta muuten resepti on suoraan Kotivinkistä. Tätä olen tehnyt jo kahdesti parin viikon sisällä ja hyvin maistuu!!


pohja:
200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

kostutukseen:
2 dl sitruunalimpparia

täyte:
2,5 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa
0,5-1 dl sokeria
500 g tuoreita mansikoita

italialainen marenki:
3 valkuaista
2,5 dl sokeria
1 dl vettä


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Kääntele keskenään sekoitetut kuivat aineet nopeasti taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun (tai voideltuun ja jauhotettuun) vuokaan (20 cm). Paista kakkua uunissa 175 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia vuoassan. Kumoa kakku ja laita vuoka takaisin kakun päälle, jotta siitä irtoava kosteus ei haihdu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja leikkaa tämän jälkeen kakku neljään osaan.

Valmista täyte: Vaahdota kerma ja lisää joukkoon mascarponejuusto. Mausta sokerilla oman makusi mukaan sopivaksi. Viipaloi mansikat. Jätä muutama kaunis mansikka koristeeksi. Levitä kolmasosa täytettä ja viipaloituja mansikoita jokaisen kakkulevyn väliin. Kostuta kakkulevyt sitruunalimpparilla kokoamisvaiheessa. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Valmista italialainen marenki: Vatkaa valkuaiset melko kovaksi vaahdoksi. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna sokeriliemi 120 asteiseksi. Kaada sokeriliemi ohuena, tasaisena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vaahtoa sekoittaen kunnes se on hyvin paksua. Jatka vatkaamista vielä pienellä teholla kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Levitä marenki lusikalla kakun päälle ja halutessasi ruskista pinta kevyesti kaasupolttimella. Koristele kakku mansikoilla.


torstai 7. toukokuuta 2015

Sitruuna-jogurttikakku 30-vuotiaalle

Työkaverini 30-vuotisjuhliin täytekakku, jossa koristeena 30 kukkaa synttärisankarin lempivärissä :)
Kakun täytteenä olleet jogurttimousse ja lemon curd toimivat todella hyvin yhteen ja kakku oli todella ihanan raikas! Kakku päällystetty itsetehdyllä vaahtokarkkimassalla, kukat sokerimassasta.


pohja:
6 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g sulatettua voita

kostutus:
sitruunalimpparia

täyte:
4 liivatelehteä
200 g turkkilaista jogruttia
0,5 d sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vispikermaa
2 rkl sitruunamehua

sekä valmista lemon curd -tahnaa

kuorrutus ja koristelu:
sokerikreemi
vaahtokarkkimassa
sokerimassakukat


Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja sulatettu voi vuorotellen varovaisesti käännellen munasokerivaahdon joukkoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan (23 cm) ja paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45-50 minuutia, kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ennen kumoamista. Leikkaa jäähynyt kakku kolmeen osaan.

Valmista täyte: Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita keskenään jogurtti ja sokerit. Vaahdota kerma ja lisää se jogurtin joukkoon. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet mehuun. Lisää liivateliemi ohuena seoksena jogurttiseokseen.
 
Täytä kakku tuorekelmulla vuorattuun kakkuvuokaan. Laita vuoan pohjalle kakkupohjan kansiosa ja kostuta se sitruunalimpparilla. Levitä aluksi ohut kerros lemon curdia pohjan päälle ja kaada tämän jälkeen puolet jogurttimoussesta vuokaan. Laita keskimmäinen kakkulevy moussen päälle ja kostuta ja levitä samalla tavalla lemon curd kakkulevyn päälle ja kaada päälle loput moussesta. Laita kakun pohja päälle, kostuta ja nosta tuorekelmut kakkupohjan päälle suojaksi ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Tämä kakku on kuorrutettu itsetehdyllä vaahtokarkkimassalla, jonka alla ohut kerros sokerikreemiä.

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Hääpäivän porkkanakakku

Niin kovasti teki mieli porkkanakakkua, joten sopivasti kohdalle osunut hääpäivä antoi täydellisen syyn leipaista pieni kakku.



Porkkanakakku
250 g porkkanoita
1 tl sitruunanmehua
1/2 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
2 kananmunaa
1 dl rypsiöljyä

Voitele ja vuoraa leivinpaperilla 15 cm halkasijan kokoinen kakkuvuoka. Raasta kuoritut porkkanat hienoksi raasteeksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa sitruunanmehu, maito, rypsiöljy, kananmunat ja porkkanaraaste. Lisää kuivat aineet nesteisiin siivilän läpi. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät kunnolla sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunnin verran.

Tuorejuustotäyte ja voikreemi
150 g voita huoneenlämpöisenä
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl maitoa
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, 1,5 dl tomusokeria, vaniljasokeri ja maito vaaleaksi ja kuohkeaksi kreemiksi. Sekoita keskenään tuorejuusto ja 1 dl tomusokeria. Siirrä reilu puolet voikreemistä toiseen kulhoon ja kääntele sekaan tuorejuustoseos.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja täytä kakku tuorejuustokreemillä. Tämän jälkeen levitä voikreemiä ohut kerros kakun päälle ja kuorruta kakku vaahtokarkki/sokerimassalla. Koristele.


Espresso-suklaakakku

Tämän kakun resepti on myös otettu Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta muutamin pienin omin muutoksin. Tästä kakusta tuli kyllä yksi minun suosikkini, aivan ihanan pehmeä ja maukas! Kuvassa oleva kakku on tehty 15 cm:n vuokaan ja tällä ohjeella siitä tuli aika korkea. Tein kakun toiseen kertaan 18 cm:n vuokaan ja siihen kokoon tämä resepti sopii täydellisesti.



pohja:
1 dl espressoa
1,5 dl maitoa
1 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Sekoita kaikki reseptin nesteet keskenään isossa kulhossa. Lisää joukkoon kananmuna. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteisiin siivilän läpi. Sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset menevät kunnolla sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan (18 cm) ja paista 175 astetta noin 45-55 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen kerrokseen.

espressotäyte:
130 g valkosuklaata
125 g mascarponejuustoa
2 dl vispikermaa
3-4 rkl espressoa

Sulata suklaa ja sekoita mascarponejuuston kanssa sekaisin. Lisää joukkoon vaahdotettu kerma ja 3-4 ruokalusikallista jäähtynyttä espressoa makusi mukaan. Täytä kakku espressotäytteellä. Kostutin kakun noin vajaalla 1 desillä espressoa.

kermakuorrutus:
3 dl vispikermaa

Vaaleansiniset Reinot kastejuhlan kakkuun

Prinsessakakku

Kummityttöni toivoi 7-vuotis syntymäpäiväjuhliinsa prinsessakakkua. Pitkään olen haaveillut kerroskakun tekemisestä ja nyt päätin sen toteuttaa. Leivoin kakkua varten kaksi suklaakakkupohjaa 15 cm ja 23 cm halkaisijaltaan oleviin kakkuvuokiin. Suklaakakkupohjan reseptini testasin monessa blogissa kovasti kehuttua Suklaapossun mehevää suklaakakkupohjaa.
Molemmissa kakuissa on täytteenä mansikkamousse ja ne on kuorrutettu vaahtokarkkimassalla. Alempaan kakkuun laitoin neljä pilliä tukirakenteeksi ja laitoin sokerikuorrutetta ylemmän kakun alle "liimaksi". Kakku pysyi hyvin kasassa ja oli myös suhteellisen helppo leikata. Koristelussa pääsin myös kokeilemaan ensi kertaa sokeripitsiä, jonka avulla saa kyllä todella kauniita koristeita. Kruunu on tehty sokerimassasta.



pohja:
200 g voita
80 g tummaa suklaata
1 2/3 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
2,5 dl ranskankermaa
5 munaa
2,5 dl sokeria
2,5 dl fariinisokeria
8 dl vehnäjauhoja
1 2/3 dl tummaa kaakaojauhetta
2,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1,5 rkl vaniljasokeria

Sulata voi ja suklaa kattilassa tai varovasti kulhossa mikrossa. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma ja sokerit. Lisää munat joukkoon yksi kerrallaan sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuihin kakkuvuokiin. Paista 175 asteessa, 55-60 minuuttia, kunnes kakut ovat kypsiä. Jäähdytä kakut ja leikkaa ne kolmeen kerrokseen.

mansikkamousse:
7,5 dl mansikoita
150 g tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
10 liivatetta

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Soseuta mansikat ja lisää joukkoon tuorejuusto ja sokerit. Vaahdota kerma vaahdoksi. Liuota pehmenneet liivatteet kiehuvan kuumaan veteen (2-3 rkl) ja lisää mansikkatuorejuustoseokseen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon. Täytä molemmat kakut mansikkamoussella ja anna kakkujen hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.





Mustikka-sitruunakakku

Juhlimme pienimuotoisesti kun tyttäremme täytti jo huimat 6 kuukautta. Halusin testata tätä kakkureseptiä Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta. Mustikkaisen kakkupohjan jouduin tosin tekemään kahdesti, sillä ensimmäinen jäi keskeltä raa'aksi. Laitoin pohjaan tulevat mustikat suoraan pakkasesta, minkä uskon vaikuttaneen siihen ettei pohja ehtinyt kypsyä tarpeeksi. Mutta todella mukavan makuinen kakku tästä tuli.


pohja:
300 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa
3 dl mustikoita

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää loput mustikat varovasti käännellen. Kaada taikina voideltuun ja leivinpaperilla vuorattuun (tai korppujauhotettuun) kakkuvuokaan (20 cm). Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.

Kakun kostutukseen käytin sitruunalimpparia.

sitruunamousse:
4 liivatelehteä
400 g turkkilaista jogurttia
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
4 dl vispikermaa

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita keskenään jogurtti, sokerit ja raastettu sitruunan kuori. Kuumenna sitruunan mehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet mehuun. Lisää liivatteet jogurttiseokseen ja kääntele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma.
Täytä kakku sitruunamoussella rengasvuoan sisälle tai kelmulla vuorattuun tavalliseen kakkuvuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään 4 tuntia.

Kakku on kuorrutettu itsetehdyllä vaahtokarkkimassalla, jonka alla ohut kerros sokerikreemiä.

Kakun lisäksi tarjolla oli macaroneja ja voileipäkakkua :)

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Littlest Pet Shop -koristeet

Työkaverin tyttären synttärikakkuun Littlest Pet Shop -koristeet. Tein koristeita kaksin kappelein kahteen eri kakkuun.

perjantai 23. tammikuuta 2015

Talvinen porkkanakakku

Myös tämä ohje on Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta. Kirjassa resepti oli isolle kolmikerroksiselle täytekakulle, joten 20 cm:n vuokaa varten tein reseptin taikinasta vain kolmasosan. Kakusta tuli kohtalaisen korkea tuossa 20 cm:n vuoassa, joten leikkasin kakun neljään osaan. Kakusta tuli ihanan mehevä ja maukas. Tästä tuli heti minun yksi suosikki! :D



Porkkanakakku
500 g porkkanoita
2 tl sitruunanmehua
1 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
4 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
4 kananmunaa
2 dl rypsiöljyä

Voitele ja vuoraa leivinpaperilla 20 cm halkasijan kokoinen kakkuvuoka. Raasta kuoritut porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita sitruunanmehu ja maito pienessä kupissa. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, maito, rypsiöljy ja porkkanaraaste. Lisää kuivat aineet nesteisiin siivilän läpi. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät kunnolla sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla reilun tunnin (1h 15 minuuttia meni omassa uunissani).

Tuorejuustotäyte ja voikreemi
300 g voita huoneenlämpöisenä
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl maitoa
400 g tuorejuustoa
2 dl tomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, 3 dl tomusokeria, vaniljasokeri ja maito vaaleaksi ja kuohkeaksi kreemiksi. Sekoita keskenään tuorejuusto ja 2 dl tomusokeria. Siirrä puolet voikreemistä toiseen kulhoon ja kääntele sekaan tuorejuustoseos.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään osaan ja täytä kakku tuorejuustokreemillä. Tämän jälkeen levitä voikreemiä ohut kerros kakun päälle ja kuorruta kakku vaahtokarkki/sokerimassalla. Koristele.

Voikreemiä jäi minulla aika paljon yli, joten ehkä noin 1/3 voikreemistä riittäisi tämän kokoisen kakun kuorruttamiseen ja 2/3 voikreemistä tekisin tuorejuustotäytteeksi. Tokihan koko kakun voisi kuorruttaa myös tuorejuustotäytteellä jos sokeri/vaahtokarkkimassaa ei halua käyttää. Tällöin tuorejuustoa kannattanee lisätä täytteeseen 100-200 g.



Sitruunacupcaket tuorejuustokuorrutteella ja valkosuklaapopcorneilla

Sain joululahjaksi Emma Iivanaisen ihanan Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjan. Kirja on täynnä aivan ihania täytekakku- ja cupcakereseptejä. Uuden vuoden juhliin testasin sitruunakuppikakkuja kahdella eri kuorrutteella: tuorejuustokuorrutteella ja valkosuklaapopcorneilla. Molemmat maistuivat erinomaisilta, mutta etenkin noista valkosuklaapoppareista tuli minun uusi herkku! Nam!! Kuppikakkuresepti on ihanan simppeli ja nopea tehdä ja kaiken lisäksi oikein maistuva! Alkuperäiseen reseptiin lisäsin hieman enemmän tuota sitruunamehun ja -kuoriraasteen määrää.



Sitruunacupcaket (12 kpl)
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1/2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
1 sitruunan mehu
1 sitruunan kuoriraaste
1 dl rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko toiseen kulhoon kananmuna ja lisää joukkoon maito, sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä öljy. Lisää kuivat aineet nesteiden joukkoon siivilän läpi. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät sekaisin. Jaa taikina 12 muffinivuokaan ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tuorejuustokuorrute
75 g voita huoneenlämpöisenä
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria
2 tl maitoa huoneenlämpöisenä
200 g tuorejuustoa

Valmista kuorrute vatkaamalla huoneenlämpöinen voi, tomusokeri, vaniljasokeri ja maito keskenään sähkövatkaimella  kuohkeaksi kreemiksi. Notkista tuorejuusto toisessa kulhossa ja kääntele se sitten varovasti kreemin joukkoon. Siirrä kuorrute pursotuspussiin ja pursota ruusuja kuppikakkujen päälle.

Valkosuklaapopcorn-kuorrute
200 g valkosuklaata
10 dl valmista suolattua popcornia

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Tarkista, että popcprnien joukossa ei ole poksahtamattomia siemeniä. Kaada suklaa suureen kulhoon popcornien päälle ja kääntele seos varovasti tasaiseksi. Nostele kuorrutetta lusikalla  jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja ripottele päälle nonparelleja.