Agilitysertin värit ovat musta ja punainen ja siitä lähtikin idea musta-punaisen kakun tekoon. Muistelin, että Kinuskikissan sivuilla olen joskus törmännyt lakritsista tehtyyn mustaan kuorrutteeseen sekä lakritsin makuiseen mousseen. Sieltäpä reseptit sitten löytyivätkin ;)
Kakkupohja on paistettu 23 cm:n vuokassa 4 munan kakku. Kostutukseen käytin Spriteä. Kakun välissä siis mansikka- ja lakritsimousset. Kakku on kuorrutettu itse tehdyllä lakritsifudge-massalla ja koristeltu punaisesta sokerimassasta muotoilluilla suikaleilla. Lakritsimassan alla sokerikreemi tarttumapintana.
Makuyhdistelmä oli kyllä oikein toimiva, vaikka kakku olikin ehkä hieman ylimakea :)
kakkupohja:
4 munaa
120 g sokeria
60 g vehnäjauhoja
60 g perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri hyväksi, jämäkäksi vaahdoksi. Kääntele varovaisesti joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (23 cm). Paista 175 asteessa 45-55 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
mansikkamousse:
1/2 l pakastemansikoita
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1/2-1 dl sokeria
5 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat, sekoita joukkoon tuorejuusto ja mausta sokerilla. Vaahdota kerma. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet tilkkaan (2-3 rkl) kiehuvan kuumaa vettä. Lisää liivateseos ohuena nauhana mansikka-tuorejuustoseokseen. Lisää lopuksi kermavaahto.
lakritsimousse:
8 kpl Kick-patukoita
1 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
2,5 dl vispikermaa
1/2 pss turkinpippurirouhetta
Tämä lakritsimousse on suora kopio Kinuskikissan Lakritsipommi-kakun täytteestä. Tein täytettä pienemmän määrän kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta silti sitä tuli tämän kakun kokoon nähden hieman liikaa.
Valmista Kick-patukoista ja kuohukermasta lakritsi kastike mielellään jo edellisenä päivänä, niin se ehtii kunnolla jäähtyä ennen vaahdotusta. Pilko Kick-patukat pieniksi paloiksi ja laita ne kattilaan kuohukerman kanssa. Keitä kunnes kaikki karkit ovat sulaneet. Kaada kastike vaahdotusta varten suoraan kulhoon ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Anna olla jääkaapissa siihen asti, että kastike on täysin kylmää.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Vatkaa myös kylmä lakritsikastike jämäkäksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot keskenään ja lisää halutessasi turkinpippurirouhetta. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne 2-3 ruokalusikalliseen kiehuvan kuumaa vettä. Lisää liivateos täytteeseen.
lakritsifudgemassa:
800 g lakritsifudgeja
1/2 dl kuohukermaa
Laita fudget ja kuohukerma kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä. Sekoita kunnes kaikki fudget ovat sulaneet kermaan tasaiseksi massaksi. Ota kattila tämän jälkeen heti pois liedeltä, ettei seos sitkisty. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun kulhoon. Nosta jääkaappiin ja anna kovettua. Massa kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä.
Ota massa huoneen lämpöön 2-3 tuntia ennen kaulitsemista, jotta massa pehmenee ja sitä on helpompi käsitellä.
Tämä ohje on myös Kinuskikissan sivuilta. Halusin tehdä mustan kakun, mutta en halunnut kuorruttaa kakkua sokerimassalla. Siksi päätin kokeillta tehdä tämmöisen massan lakritsifudge-karkeista. Karkkeja löysin Makuunin valikoimasta. Massa oli kyllä helppoa käsitellä ja sillä sai kakun kuorrutettua kohtalaisen helposti. Itselle kävi vain sellainen moka, ettei kaikki karkit olleet kunnolla vielä sulaneet kermaan kun kaadoin kulhoon jäähtymään, joten massan seasta löytyi muutamia sulamattomia lakupaloja, joita täytyi aluksi nyppiä massasta pois. Eli kannattaa varmistaa että lakut ovat varmasti sulaneet kermaan ennen kuin kuumentamisen lopettaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti