sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Pingviinien mäenlasku -kakku

11-vuotiaan tytön toiveena oli saada pingviinikakku syntymäpäiväjuhlilleen. Toiveena oli erityisesti kakku, jossa pingviinit laskisivat mäkeä. Koskaan aiemmin en ollut tällaista liukumäkikakkua tehnyt, mutta yllättävän näppärästi mäen veistäminen kakkuun kuitenkin onnistui. Pinterestistä löytyi hyviä kuvallisia ohjeita.
Kakun täytteinä toiveiden mukaisesti mansikka- ja valkosuklaamousset. Kakun on kuorrutettu turkoosiksi värjätyllä kreemillä ja päällä valkoista sokerimassaa. Pingviinit ja koristeet on myös tehty sokerimassasta. Lisäksi tein juhliin teeman mukaisesti pingviinipikkuleipiä.



Pohja (15 ja 24 cm):
200 g voita
10 kananmunaa
3,5 dl sokeria
5,5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää munasokerivaahdon vaahdon joukkoon vuorotellen voisula ja jauhot. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuihin kakkuvuokiin (15 ja 24 cm). Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 35-50 minuuttia, kunnes kakut ovat kypsiä. Kumoa kypsät kakut ja anna jäähtyä.

Kostutus:
Sitruunalimppari

Mansikkamousse:
7,5 dl pakastemansikoita
150 g tuorejuustoa
3,5 dl vispikermaa
8 liivatelehteä
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Mittaa mansikat, puolet sokerista ja noin 1/2 dl vettä kattilaan. Kiehauta mansikat ja soseuta ne. Liuota liivatelehdet kuumaan mansikkasoseeseen ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi vesihauteessa. Vaahdota kerma, tuorejuusto ja loput sokerista samalla kertaa jämäkäksi vaahdoksi. Kaada jäähtynyt mansikka-liivateseos kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon ohuena nauhana. 

Valkosuklaamousse:
300 g valkosuklaata
150 g tuorejuustoa
3,5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa ja lisää sula suklaa tuorejuuston joukkoon. Liuota liivatteet 2-3 ruokalusikalliseen kuumaa vettä. Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-suklaaseokseen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon.

Täytä kakut mousseilla ja nosta kakut jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli. Kumoa hyytyneet kakut kakkupahvien päälle. Veistä terävällä veitsellä liukumäet molempiin kakkuihin. Kun liukumäet ovat valmiit. Leikkaa pienemmän kakun alla oleva kakkupahvi kakun kokoiseksi. Kreemitä kakut.

Kreemi:
400 g voita
400 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä
Sinistä pastaväriä

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi noin 10-12 minuuttia. Lisää joukkoon hyvin sekoittaen tomusokeri, vaniljasokeri ja vesi. Lopuksi värjää kreemi sopivan väriseksi.

Levitä ohut kerros voikreemiä hyytyneen kakun päälle ja reunoille. Tasoita pinnat mahdollisimman tasaiseksi joko palettiveitsellä tai muoviraapalla. Nosta kreemitetty kakku noin puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen sokerimassan laittoa, tällöin kreemi ehtii kovettua ja kakun pinnasta saa tasaisemman.

Kuorruta ensiksi alempi kakku sokerimassalla. Kauli sokerimassasta ohuet levy. Käytä kakkuvuokaa mallina ja leikkaa sokerimassasta hieman vuoan pohjaa suurempi levy, johon muotoilet hieman epätasaiset reunat. Nosta varovaisesti kakun päälle ja tasoita pinta. Pienemmän kakun vuokaa apuna käyttäen mallaa pienemmän kakun paikka isomman kakun päällä ja paina isompaan kakkuun 5 kpl pillejä tueksi pienemmän kakun alle. Leikkaa pillit sopivan pituisiksi, niin että ne jäävät isomman kakun pinnan tasalle. Levitä hieman kreemiä tarttumapinnaksi isomman kakun päälle kohtaan, johon pieni kakku tulee. Nosta pienempi kakku kakkupahveineen varovasti isomman kakun päälle oikealle paikalle. Tämän jälkeen kuorruta ylempi kakku sokerimassalevyllä ja koristele kakku.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti