sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Vappudonitsit


Vappuaattona herkuttelimme näillä ihanilla, suussa sulavan makeilla donitseilla, joiden resepti on jälleen löytynyt Kakkutaikurin blogista. Kuorrutin puolet donitseista kinuskikuorrutteella ja puolet sokeroin kaneli-sokeriseoksella.


Donitsit (24 kpl):
500 g maitoa
125 g fariinisokeria
25 g hiivaa
1 muna
75 g voita
3/4 rkl suolaa
N. 1000 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Lämmitä maito ja liuota siihen sokeri ja hiiva. Mittaa puolet jauhoista erilliseen kulhoon ja sekoita siihen leivinjauhe. Lisää maitoon jauho-leivinjauheseos, muna, pehmeä voi ja suola. Vaivaa yleiskoneessa lisäten jauhoja vähitellen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista (noin 10 minuutin vaivaus). Anna taikinan levätä kulhossa noin 15 minuuttia.

Kauli taikinasta noin 2 cm paksu matto. Anna taikinamaton levätä hetki, jotta siitä otettavat palat eivät muutu soikeaksi taikinan jännityksen vuoksi. Kun taikina on levännyt, ota siitä 8-10 cm:n ympyrämuotilla palasia. Siirrä taikinapalat öljytyn leivinpaperin päälle ja irrota niistä keskusta 2-3 cm ympyrämuotilla. Peitä donitsit liinalla ja anna nousta 45-60 minuuttia lämpimässä paikassa (esim. 30 asteisessa uunissa).

Kuumenna öljy 180 asteiseksi ja paista donitsit molemmin puolin. Väri saa olla hieman vaaleampi kuin munkeissa. Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle kuivumaan. Kuorruta jäähtyneenä.


Kinuskikuorrutus:
125 g fariinisokeria
125 g kidesokeria
250 g kermaa
2 riviä Pandan valkosuklaata
Nonparelleja

Mittaa kattilaan sokerit ja kerma. Keitä kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes seos on selkeästi sakeampaa ja kinuskimaista. Lisää joukkoon valkosuklaa ja sekoita varovasti kunnes suklaa on sulanut. Kuorruta donitsit välittömästi dippaamalla donitsin sileämpi puoli kinuskiin. Ripottele halutessasi päälle nonparelleja. Laita nonparellit donitsin päälle heti, sillä kuorrute kovettuu nopeasti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti