Pikkuleivät (n. 60 kpl):
2,5 dl sokeria
1 3/4 dl huoneenlämpöistä voita (n. 150 g)
1 kananmuna
0,5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl vanilja-aromia (myös manteli- tai sitruuna-aromi käy, tai voi jättää myös pois)
6 (-6,5 dl) vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa
Vatkaa sokerit, voi, kananmuna, kuohukerma ja vanilja-aromi vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoihin leivinjauhe ja suola. Lisää jauhoja taikinaan kunnes taikina on sopivan tuntuista, pehmeää taikinaa. Taikina kovettuu vielä jääkaapissa ja jauhoja lisääntyy kaulittaessa. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa 1-2 tuntia (tai yön yli).
Kauli taikina jauhoitetun alustan päällä noin 3-5 mm paksuiseksi levyksi ja ota muoteilla haluamiasi pikkuleipiä. Paista pikkuleipiä 4-7 minuuttia pikkuleipien koosta riippuen 200 asteessa kunnes reunat ovat saaneet hieman kullanruskeaa väriä.
Koristele jäähtyneet pikkuleivät haluamallasi tavalla. Itse käytän pikkuleipien koristeluun pikeeriä seuraavalla ohjeella.
Pikeeri:
1/4 dl valkuaista
1,5 dl tomusokeria
3 tippaa sitruunanmehua
Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella 3 minuutin ajan. Lisää tämän jälkeen joukkoon sitruunanmehu sekä tarvittava määrä tomusokeria pikeeriä käyttötarkoituksesta riippuen. Värjää pikeeri halutessasi pasta- tai tomuväreillä.
Tomusokerin kokonaismäärä pikeerin käyttötarkoituksesta riippuen:
Irralliset koristeet: 1 1/2 -1 3/4 dl tomusokeria
Pikkuleipien reunat / kakun koristelu: 1 1/4 -1 1/2 dl tomusokeria
Isot esim. koko pikkuleivän peittävät pinnat: 1 1/4 dl tomusokeria
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti